středa 7.8.2013

Přebory Prahy mladší žáků, které se měly uskutečnit 30 a 31. května byly zrušeny a přesunuty na září. Tak na medailovou sklizeň jsme si museli počkat až na začátek června. 7. a 8. června se sešli nejlepší starší žáci a dorostenci na stadionu na Děkance.
Letos se nás sešel rekordní počet. Přihlášených bylo 21 atletů na 43 disciplín. V reálu bohužel někteří nedorazili, vinou zranění, nebo něčeho jiného. I tak nás závodilo celkem 18.
Jako první se na přeborech představily naše překážkářky. Ve starších žákyních v běhu na 100m překážek jsme měli hned dvojí zastoupení. Kačka Hobzová s Emmu Pieperovou. Holky si zde vylepšily svá osobní maxima na 18,72 a 18,58. Emma se dokonce dostala i do finálového běhu, který se jí bohužel moc nepovedl a skončila na 6. místě. Hned poté se přesunula do sektoru vrhu koulí, kde výkonem 7,90 uzavřela první desítku závodnic. Hned ve vedlejším sektoru bojoval Míra Plachý s diskem. Bohužel neúspěšně, když si zapsal jeden platný pokus- 17,91m a 21. místo.
O chvíli později se nám rozběhly dvě disciplíny, které nás moc zajímaly. 60m žáků a dálka žákyň. Oboje kvalifikace. V žácích patřil mezi jasné adepty na medaili náš Dominik Dlouhý, který vyhrál svůj rozběh za 7,54 a s tímto novým osobním rekordem postoupil do finále jako celkově druhý nejrychlejší. Tam hrála svou úlohu i psychika. V zimě v hale Dominik rozběhy vyhrál, ale po nervozitě a zaspání na startu bral „jen“ bronz. Tentokrát chtěl víc. A podařilo se. V první půlce trati dokonce vedl, pak se před něj dostal Matěj Běhounek ze Slávie. Po třech bronzech z přeborů se konečně mohl radovat ze stříbrné medaile a hlavně z neuvěřitelného času 7,46!!! Na stejné trati se představil i tréninkový parťák Dominika, Vojtěch Košař. Bohužel 4. místo v rozběhu a čas 8,47 nepustily Vojtu dál.
V dálce Se snažila naše Adéla Slámová. Zde byl jasným cílem postup do finále. Kvalifikační limit 460cm jí sice o 2cm odolal, ale byl z toho nový osobní rekord (458cm) a 6. místo zaručující finálovou dvanáctku. Finále bylo na pořadu až další den.
Do kvalifikace dálky nastoupil také Dominik Dlouhý. Svůj veletok z družstev- 556cm nezopakoval. 495cm a 17 místo na finále rozhodně nestačilo.
V dalším krátkém sprintu se představila dorostenka Petra Oulická. 100m zvládla za 14,65 a do finále se nedostala.
Naší další silnou disciplínou i s medailovými ambicemi byl běh na 1500m žáků. V něm z 12 startujících bylo 6 z našeho oddílu. Martin Olšanský, Matěj Višňa, Radim Pišl, Martin Hrdoušek, Tonda Semerád a Kuba Stádník. Právě poslední dva jmenovaní měli ambice na medaile. Oba se v první půli závodu drželi ve vedoucí skupince a chvílemi i udávali tempo. Bohužel Tondovi závod nesednul a v druhé půli závodu postupně odpadal. Kuba se držel vedoucí čtveřice až do posledního kola. Kluci vystupňovali tempo v náběhu do cílové rovinky, kde Kuba zabral ze čtvrté pozice a začal mohutně finišoval. Nad jeho síly by jen vítězný Geronem Stewartem z domácího oddílu Spartak Praha 4. Časomíra se u Kuby zastavila na výborném čase 4:41,85 a bral stříbro. Na zlato ztratil jen 1,5 vteřiny. Tonda nakonec doběhl 6. s časem 4:57,01. Osobní rekord si zde zlepšil Martin Olšanský- 5:08,80, když skončil o jedno místo za Tondou. V žákyních skončila Barbora Hradilová 9. V dorostencích sdoběhl Kuba Novák na 4. místě.
V závodě na 300m žáků běžel dobře Vojta Košař. Stejně jako na 60m i zde skončil 4. v rozběhu, ale vylepšil si osobák na 45,80. Zlepšit osobní maximum se podařilo na stejné trati i žákyni Adéle Slámové. Ta skončila dokonce 2. v rozběhu za 48,31.
Trojskok dorostenců se bohužel musel obejít bez Tomáše Vodičky, který se 2 dny před přeborama zranil. Vzhledem k účasti jen 2 dalších závodníků, mohl mít jistou medaili.
Kde jsme však měli účast, byl disk dorostenců. Závod od závodu se zlepšuje Honza Sirotek, který se vrací po těžkém úrazu. Zde se mu bohužel vůbec nedařilo. Rozhodčí ho pro nesrovnalosti nepustily k prvnímu pokusu, což negativně ovlivnilo jeho psychiku. Měl jeden platný pokus- rovných 24m a 10. místo už neznamenalo účast ve finále.
Závěr obstaraly štafety na 4x 60m s účastí našich chlapců- Dlouhý, Pišl, Košař a Stádník. 31,77 sice byl nejlepší čas, co letos předvedli, ale na medaile to zdaleka nestačilo.

Druhý den otevřely přebory závody nad vodním příkopem. Na 1500m jsme měli dvojí zastoupení- Matěj Višňa a Radim Pišl. Matěj si s vylepšeným osobním rekordem 5:43,37 doběhl pro bronzovou medaili. V závěrečné rovince ho stíhal Radim, ten ale nakonec cílovou čáru překonal až o 2 vteřiny za Matějem a skončil 4.
2000m steaple chase je trať vyměřená pro dorostence. I zde jsme slavili medaili a to zásluhou Kuby Nováka, který si doběhl pro bronzovou placku.
Po steaplu se daly bloky na start 150m. Petra Melicherová se představila ve 4. rozběhu. V něm skončila 4. s vylepšeným osobním rekordem na 22,08. Ze stejné tratě, ale mezi žáky, si chtěl medaili odnést Dominik- druhý ze 60 m z minulého dne. I zde patřil mezi kandidáty na stupně vítězů. V prvním běhu, který byl nejrychlejší, zaběhnul výborných 17,90. Rychlejší byl už jen jeho pokořitel z 60m Běhounek.
Osmistovka chlapců byla rozdělena do tří běhů. V rychlejším z nich byl zařazen Kuba Stádník. Vzhledem ke kvalitě soupeřů nepatřil Kuba k adeptům na stupně vítězů. 600m před cílem byl Kuba ještě na 6. místě. Pak ale začal finišovat. V zatáčce sebral jednoho soupeře a v cílové rovince další dva a s vypětím všech sil protnul cílovou pásku na nečekaném 3. místě. K tomu mu pomohl vylepšený osobní rekord o 6 vteřin na 2:13,12. Ve třetím běhu si vylepšil osobní maximum Martin Olšanský na 2:33,25.
Mezitím si svojí finálovou účast užila Adéla Slámová. Na svůj zatím nejdelší skok atletické kariéry z minulého dne nenavázala- skočila 442cm. Přesto si udržela výborné 6. místo, takže oproti kvalifikaci nepohoršila.
Petra Melicherová ve výšce žákyň, po tom, co vyrovnala oddílový rekord- 145cm v kvalifikačním závodě na olympiádu, chtěla tento výkon ještě vylepšit. To se jí bohužel nepodařilo. Skočila 140cm a skončila těsně pod stupni vítězů- na 4. místě.
V závěru se opět běžely štafety. Tentokrát 4x300m a v nich naše žákyně. Štafeta se jim bohužel vůbec nepodařila a skončily na posledním 10. místě s časem 3:32,58.
Celkem 3 stříbra a 3 bronzy. To je výsledek z letošních přeborů a ty se dají hodnotit jen pozitivně. Rozhodně to byly nejúspěšnější přebory za poslední léta. Všem medailistům gratulujeme!!!

Autor:

E-mail:

ICQ:


Stvořeno pro Firefox a Explorer v Plzni a Radotíně 2005-08 RSS 2.0