Jak již napovídá nadpis článku, radotínská atletika se letos dožívá krásného půlkulatého jubilea. I proto měla letošní výroční schůze výjimečný slavnostní nádech. Již tradičním místem konání této události je kulturní středisko U Koruny, které se tedy opět po roce stalo svědkem ceremoniálů pro vítěze a zasloužená významná ocenění.

Teplý březnový večer se zde sešli atleti, atletky a všichni příznivci tohoto krásného sportu. Přítomnost vzácných hostů, starosty Radotína pana Karla Hanzlíka a olympijské vítězky ve skoku vysokém z roku 1968 paní Miloslavi Rezkové-Hübnerové naznačovala, že letošní schůze nebude jen každoročním bilancováním uplynulé sezóny. Schůze měla zdánlivě běžný průběh, svoje poslední vystoupení v roli předsedy oddílu měl před sebou Michal Pilík. Ve svém projevu zdůraznil zejména často nedoceňovanou práci trenérů ve volnočasových aktivitách. Vyjádřil obdiv a uznání trenérkám Dagmar Kučerové a Miladě Růžičkové, které se již po mnoho let věnují výchově talentů na radotínském ovále. Shrnul výdaje a nákupy, které naplnily vyrovnaný atletický rozpočet. Atletický inventář byl obohacen o sklápěcí překážky, posilovací stroj a další tréninkové pomůcky. V projevu bylo také poukázáno na nedostatek mladých atletů v dorosteneckém věku, naštěstí počet členů kompenzuje nadále potěšující zájem nejmladších talentů ve věku prvního stupně základní školy.

V další části programu předal slovo a i pomyslnou předsednickou štafetu trenérovi mužů Martinu Pěknému, který přítomné seznámil s podrobnostmi o tréninkovém procesu a výsledcích našich reprezentantů za minulý rok. Přiblížil hostům dění na soustředění na kolínském stadionu, kde strávili atleti týden těžké přípravy na podzimní sezónu a na 4. kolo městského přeboru Prahy, jehož se muži již počtvrté v řadě zúčastnili. Po třetím kole drželi radotínští muži mezi deseti družstvy výborné čtvrté místo. I na podzim při vyvrcholení soutěže prokazovali místní borci dobrou formu a jen velmi těsně jim unikla bronzová příčka. Bramborová medaile znamenala v celkovém pořadí získání cenných skalpů USK „B“, SK Kotlářky nebo ČZU a stačila na udržení skvělého celkového 4. místa.

Jako další významné úspěchy musíme zmínit vydařenou účast na závodu Velká kunratická, kde podal výborný výkon sedmiletý Adam Provazník, když nenašel ve své kategorii přemožitele. Jeho vítězství podtrhl čtvrtou příčkou Michal Hošek. Svým umístěním rovněž potěšily 12. Karolína Blažková, 21. Boháčová Šárka a 30. Melicharová Petra.

Na přeboru Prahy nejmladší hoši znovu prokázali svoje výborné předpoklady pro dlouhé tratě – stříbro vybojoval David Polák, 4. byl Hošek M. a 6. Provazník A.

Martin Pěkný ve svém projevu připravil půdu pro následující slavnostní ceremoniál. Významného ocenění se za celoživotní přínos radotínské atletice dočkal spoluzakladatel oddílu, neodmyslitelná a nenahraditelná postava a velká osobnost oddílu jak po stránce sportovní, tak i lidské, pan Karel Winkler. Za svou výjimečnou a nevídanou kariéru jak aktivního atleta, tak hlavně trenéra dosáhl mnoha úspěchů a vychoval zde celou řadu reprezentantů, rekordmanů a přeborníků. Letos oslaví 75. narozeniny a radotínské atletice věnoval více než polovinu svého života a i nadále se aktivně podílí na organizaci a fungování oddílu, což si také vysloužilo velké uznání – pan Winkler sklidil zasloužené a dlouhotrvající ovace zaplněného sálu.

Do dalších let popřál oddílu mnoho štěstí také starosta Radotína pan Karel Hanzlík, jenž při pohledu do osazenstva neskrýval optimistický pohled na vývoj a budoucnost místní atletiky. Neoficiálně také přislíbil zasazení se o řešení otázky atletického škvárového oválu, který se nachází mnoho let v katastrofální stavu a jeho rekonstrukce je pro další fungování nutná a neodvratná.

Další vzácný host, paní Miloslava Rezková-Hübnerová nás v besedě obohatila o své zážitky z Mexika 1968, kde dokázala ve skoku vysokém vyhrát zlatou medaili, a z mistrovství Evropy konající se o rok později, kde také nenašla přemožitelku. Poučná debata o životě profesionálního sportovce z doby mnohdy nesnadné byla velmi přínosná a každého přítomného hosta, i nezainteresovaného v atletice, musela zaujmout.

A právě tato slavná osobnost byla předurčena k závěrečnému předávání cen za podzimní trojboj a oddílovou soutěž o nejaktivnějšího atleta sezony „LA OSKAR“ za rok 2008. Bylo vypsáno celkem 72 diplomů ve šech možných kategoriích. I vzhledem k jubilejnímu ročníku bylo připraveno mnoho cen, pohárů a pohárků pro všechny sportovce. Po občerstvovací pauze bylo vše připraveno, aby na stupínky vedle vzpomínkové nástěnky, připravené speciálně z fotek a významných listin minulého i současného století, mohli vystoupit první vítězové. Nejcennější kovy za trojboj v kategorii dívek v celkovém pořadí si odnesli: bronz Daniela Benešová, stříbro brala obhájkyně titulu Lucie Růžičková a za nejlepší výkon získala právem zlato a pohár pro nejzdatnější atletku roku 2008 členka oddílu Tereza Růžičková. Mezi chlapci zvedl nad hlavu pohár za trojboj novopečený předseda Martin Pěkný. Níže na stupínku stáli druhý Tomáš Jindra a třetí Václav Dovolil. V celoroční bodovací soutěži pro členy oddílu se radoval z vítězství junior Tomáš Jindra. Kategorii dospělých pak ovládl znovu Martin Pěkný.

V tomto duchu se tedy nesla oslava završení půlkulatého výročí radotínského atletického oddílu, kterému všichni věří, že bude i nadále zodpovědně plnit úlohu zástupce královny sportu v celém okolí, bude se nadále rozvíjet kupředu a vychovávat dobré sportovce, kteří budou reprezentovat a rozšiřovat slávu a tradici radotínského sportu.

Více informací na www.atletika.org

Michal Pilík

(379779376)
pondělí 13.4.2009 v 19:05
Michale, moc pěkná novinka!
(přidej komentář)
Stvořeno pro Firefox a Explorer v Plzni a Radotíně 2005-08 RSS 2.0